İçeriğe geç
ana sayfa » SANAT HABERLERİ » Müzik haberleri » Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu İstanbul’da

Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu İstanbul’da

    Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu İstanbul’da

    Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin 25. Yılına ithaf edilen konserler kapsamında “Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu”, 3 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) BİSED Konser Salonu’nda müzikseverlerle buluşacak.

    “Tango’dan Türkü’ye, Opera’dan Küy’e” teması ile gerçekleşecek konserlerde; Kazakistan’dan Tenor Zhenissali Yerzhanov, Türkmenistan’dan İTÜ TMDK Öğr. Gör. Soprano Gülaram Baltayeva, İTÜ TMDK Öğr. Gör. Tenor Laçin Modiri ve İTÜ TMDK Öğr. Üyesi Kaval Sanatçısı Doç. Cihan Yurtçu da solist olarak sahne alacak. “Sazgen Sazy”, kulağa hitap etmenin yanı sıra gösterişli kostümleri ve sahne estetikleri ile de göz dolduracak. Topluluk konserlerinde Türk halk müziğimizin en sevilen türkülerinden de örnekler seslendirecek.

    Genel Sanat Yönetmenliğini Bagdat Tilegenov’un yaptığı, Kazakistan’ın dünyaca ünlü Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu Türkiye’ye geliyor. Geleneksel Kazak çalgılarının çok özel orkestral düzenlemeleri ile hayat bulduğu orkestranın 5 bine yakın eser barındıran repertuarında operadan tangoya, cazdan geleneksel Kazak Türküleri “Küy”lere kadar pek çok müzikal tarz yer alıyor. Kazak halk çalgılarının ve müziğinin ülke çapında ve dünyada tanıtılması amacıyla kurulan orkestranın gösterişli kostümleri sanatseverlere eşsiz bir müzikal deneyim yanında estetik bir sahne şöleni yaşatıyor.

    Her tür müziği icra edebilme vizyonu ile “Sazgen Sazy”

    Sazgen Sazy’nin çalışmaları, müziğin akademik ve sanat camiasında geleneksel çalgılar ile “dünyada var olan hemen her tür müziği icra edebilme vizyonu”nun vurgulanması açısından önemli bir örnek oluşturuyor. Kulağa hitap etmelerinin yanında, gösterişli kostümleri ve sahne estetikleri ile de göz dolduran topluluk, Dombıra, Şerter, Bas Dombıra, Kıl Kobız, Prima Kobız, Nar Kobız, Bayan (bir tür akordeon), Sazsırnay, Sıbızgı, Jetigen gibi geleneksel çalgılardan ve çeşitli vurmalı çalgılardan oluşuyor. Çalgıların bağlama, kemane, kaval, klasik kemençe ve kanun ile yapısal olarak benzerlikleri dikkat çekiyor.


    “Sazgen Sazy” 3 Mayıs Çarşamba günü 18.00’de İTÜ Maçka’da
    Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin 25. Yılına ithaf edilen “Sazgen Sazy” konserleri İstanbul’da 2 ve 3 Mayıs tarihlerinde üç ayrı salonda düzenlenecek. 3 Mayıs Çarşamba saat 18.00’de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı BİSED Konser Salonu’nda gerçekleşecek konserin öncesinde “Sazgen Sazy”, 2 Mayıs 10.30’da Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi, İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda “Marmara Üniversitesi II. Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Kültür Sanat Günleri”nin açılışında ve aynı gün saat 20.30’da Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak.

    Konserlerde Kazakistan’dan Zhenissali Yerzhanov (Tenor), Türkmenistan’dan İTÜ TMDK Öğr. Gör. Gülaram Baltayeva (Soprano), İTÜ TMDK Öğr. Gör. Laçin Modiri (Tenor) ve İTÜ TMDK Öğr. Üyesi Kaval Sanatçısı Doç. Cihan Yurtçu da solist olarak sahne alacak. “Tango’dan Türkü’ye, Opera’dan Küy’e” teması ile gerçekleşecek konserlerde topluluk, Türk halk müziğimizin en sevilen türkülerinden de örnekler seslendirecek.

    Yasaklardan alkışlara uzanan zorlu yolculuk

    Sazgen Sazy, Sovyetler Birliği döneminde birçok kısıtlama ve yasaklamalara rağmen, 1981 yılında Kazak Milli Halk Çalgıları Müzesi idaresi altında Almaata’da kuruldu. Repertuarını öncelikle Kurmangazi, Tatimbet, Şügür gibi Kazak müziğinin en ünlü ve büyük bestecilerinin “halk çalgıları için yazdıkları solo ve orkestra” eserlerinden oluşturan topluluk, müzik sanatının birçok farklı tarzlarından da adaptasyonlar yaparak, Kazak halk çalgılarının kapasitesini ve müzikalitesini daha da geniş kitlelere duyurmayı başardı. İngiltere, İsviçre, İtalya, İspanya, Fransa, Rusya, ABD, Japonya, Kore, Çin, birçok Orta Avrupa Ülkesi, Türkiye ve daha birçok ülkenin en saygın salonlarında sayısız konserler vererek müzik otoritelerinin büyük beğenisini alan topluluk, bu yolla Kazak halk kültürü ve müziğinin tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor.

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin