İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ RESSAMLAR LİSTESİ » Soyadı C » Michelangelo Caravaggio » Michelangelo Caravaggio Hz Isa’nın Defnedilmesi

Michelangelo Caravaggio Hz Isa’nın Defnedilmesi

    Michelangelo Caravaggio Hz Isa'nın Defnedilmesi

    Michelangelo Caravaggio Hz Isa’nın Defnedilmesi

    Tarih: 1602,

    Yapılış tekniği tuval üzeri yağlı boya,

    Orijinal Boyut: 300 x 203 cm,

    Yer: Vatikan Roma.

    Michelangelo Caravaggio Hz Isa’nın Defnedilmesi tablosu analiz

    Caravaggio, daha idealist olan Maniyerist sanat akımının tersine, Barok sanatına olan ultra-naturalist yaklaşımıyla ortaya koyduğu Hz. İsa, Meryem Ana, azizler ve peygamberlerin tablolarıyla tüm zamanların en iyi sanatçıları arasında yer alıyor. Caravaggio’nun yeni naturalizmi Trent Konseyi’nin 1550’lerde hedeflediği, sıradan insanların da anlayıp etkilenebileceği Katolik Karşı Reform Sanatı’nın yeni bir formu idi.

    Ancak Vatikan’daki birçok muhafazakar görevli, Caravaggio’nun resimlerini bir kiliseye yerleştirmek için fazlasıyla kaba ve bazen de saygısız buluyorlardı. Caravaggio, ısrarlı bir şekilde “gerçek” insanların yer aldığı dramatik resimler yapmaya devam etti. Resimlerinde ışık ve karanlığı ustaca kullanıyor, figürlerine hacim kazandırmak için kullandığı Chiaroscuro ile karanlığın resimde güçlü bir öge olarak bulunmasını sağlayan Tenebrism teknikleri sayesinde resimlerine hakiki bir drama hissi yerleştiriyordu.

    Caravaggism

    Caravaggism denilen bu stil daha sonraki yıllarda, Rubens (1577-1640), Rembrandt (1606-1669) ve Vermeer (1632-1675) gibi büyük resim ustaları tarafından kopyalandı. Caravaggio, adının “Şeytani Dahi”ye çıkmasına rağmen 17. yüzyıl erken dönem İtalyan Barok sanatçılarının şüphesiz en büyüğüydü. Hz. İsa’nın Defnedilmesi, Caravaggio’nun anıtsal önem taşıyan ve en çok ilgi gören tablosudur. Tablo, 1561’de Aziz Philip Neri tarafından kurulan rahipler cemaatine ait olan Vallicella – Santa Maria kilisesinin Chiesa Nuova’daki Pieta Şapeli için yapılmıştır.

    Sanatçıya tabloyu 1601 yılında Alessandro Vittrice sipariş etmiş ve yapımı iki yıl sürmüştür. Tablonun bir kopyası bugün Pieta Şapeli’nde asılıdır, orijinali ise Vatikan Müzeleri koleksiyonuna girmiştir. Resim, ölmüş Hz. İsa dahil altı kişilik bir grubun sıkışık sayılabilecek bir şekilde yapılmış kompozisyonundan oluşmaktadır. İsa’nın vücudunun üst kısmını kırmızı pelerinli Evangelist John (bu kişi Arimathea’lı Joseph de olabilir) taşımakta ve sağ elinin parmakları kazara İsa’nın sağ kaburgasındaki bıçak yarasına değmektedir.

    Alt kısmını ise, İsa çarmıhta geriliyken tırnaklarını geleneksel biçimde söken Aziz Nicodemus tutmaktadır. Nicodemus figürü, resimdeki baskın karakter olmakla birlikte kompozisyon ve manevi bakımdan merkez konumundadır. Aslında zengin biri olan Nicodemus, burada ölmüş efendisine hizmet eden, duruşu trole benzeyen bir işçi olarak resmedilmiştir. Gözükara bakışları üzerimizde, içinde olduğu ritüele ciddiyetle bağlı bir şekilde adeta resme bakan kişiyi resmin içine doğru çekmektedir.

    Kadınlar Grubu

    Bu iki adamın arkasında duran üç kişilik kadınlar grubu, soldan sağa: Meryem Ana, burada kollarını resim boyunca yana açmış ve kutsama hareketi yapmakta ve başlarına gelmiş bu olayı kabullenmiş görünen yaşlı bir rahibe olarak resmedilmiştir. Ortada İsa’nın takipçisi Mary Magdalene, gözyaşlarını mendille kuruluyor. Sağda Meryem Ana’nın kızkardeşi Clopas’lı Mary, kollarını göğe kaldırmış feryat ediyor.

    Yas tutan bu beş kişi, düz bir taşın üzerinde duruyorlar ki önceleri bu taşın bir lahit kapağı olduğu düşünülmüştü. Muhtemelen bu taş İsa’nın cenazesinin Yuhanna İncili’nde tarif edildiği şekilde kutsal yağ ile meshedilerek kefenlendiği Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’nin taşını temsil ediyor. Caravaggio’da görmeye alışık olduğumuz üzere bu tabloda da, hareketli bir sahnenin belirgin ve çarpıcı bir anı yakalanmaya çalışılmış.

    Sahne, iki adamın İsa’yı mezara indirmesinden hemen önceki anı ölümsüzleştiriyor. Birkaç saniye sonra burada görülen tüm kişiler yollarına gidecekler. Bazı uzmanlar bu tabloda Caravaggio’nun başka sanatçılara ait üç eserden elementler kullandığını iddia eder: Lamentation of Christ – Roger van der Weyden, The Deposition – Raphael ve Florentine Pieta – Michelangelo. Bu üç tablo ile arasında olduğu iddia edilen benzerlikler konusu açıklığa kavuşmuş değildir ancak Hz. İsa’nın Defnedilmesi tablosunun net bir şekilde daha usta işi olduğu açıktır.

    Kompozisyon açısından incelediğimizde tablonun ana hareket ekseni, sağ üstteki Mary’nin ellerinden başlar, Mary Magdalene’nin omzu, Nicodemus’un dirseği ve İsa’nın gövdesinden geçerek beyaz kefenin ucunda biter. Bu çizgide yer alan baş ve diğer uzuvlar bize zaman içinde donmuş bir anı gösteren resimde, güçlü bir hareket ve tansiyon ortaya koyar. İlginç bir biçimde gözümüz üstlerden aşağı doğru kaydıkça resim sakinleşmektedir. Bu resim, yaşam ve ölüm alegorisi olarak da okunabilir.

    ölüm ve yaşam

    En üstte yaşayan insanlar bulunmakta iken en altta ölüm ve mezar vardır. Ortada ise bu ikisinin arasında bariyer gibi duran İsa vardır. Bu aynı zamanda Katolik dogmanın da ana hatlarıdır ki sadece İsa’ya iman edilerek ölümden kurtulup göklerdeki cennete yükselinebilir. Resimde bahsetmeye değer başka bir detay da sol altta bulunan Verbascum thapsus, yaygın adıyla sığır kuyruğu bitkisidir. Bu bitkinin kötü ruhları kovduğuna inanılır ve burada ölüme karşı alınan bir zaferi ve dirilişi temsil etmektedir.

    Caravaggio bu bitkiyi diğer bazı resimlerinde de kullanmıştır. (Bkz: Saint John the Baptist, Rest on the Flight into Egypt) Caravaggio’nun Hz. İsa’nın Defnedilmesi tablosu, birçok başka sanatçıya ilham vermiştir. En bilinenleri için; (Bkz: The Entombment of Christ, Guy François, 1608) (Bkz: The Entombment, Peter Paul Rubens, 1612) Bu tablonun bitiminden üç yıl sonra Caravaggio Roma’dan ayrıldı ve karıştığı bir kavgada bir adamı öldürdüğü Napoli’de kendisine sığınacak bir yer aradı. Dört yıl sonra da hayatını kaybetti.

    kanvas tablo (resim tuvali üzerine baskı)

    Kanvas baskı olarak hazırlanan çalışmalar, 3 cm derinlikli ahşap şasiye gerili ve asmaya hazır halde sunulmaktadır.
    100 cm’yi aşan boyutlarda 4 cm derinlikli ahşap şasi kullanılmaktadır.
    Kenarlar, tablo içinden editörümüzün seçtiği bir renk ile kaplanmakta, böylece çerçeveye ihtiyaç olmaksızın nitelikli bir sunum imkanı sağlanmaktadır.

    Baskılarımız % 100 pamuklu ve pvc’den arındırılmış tuval üzerine, orijinal mürekkep ile hazırlanmaktadır. Eserlerin görsel kaliteleri tek tek editörümüz tarafından incelenmekte ve sadece, uygun olanlar portföye alınmaktadır.

    Baskı ve kuruma işlemi bittikten sonra özel bir koruma katmanı sürülerek tablonun dış etkilere karşı dayanıklı olması sağlanmaktadır. Ancak, temizlik aşamasında deterjan, değişik kimyasallar ve ıslak bez kullanımı tabloya zarar verebilir. Temizlikte yumuşak bir fırça kullanımı tavsiye edilmektedir.

    Kanvas baskı tablo nedir ayrıntılı bilgi için

    Sipariş şartları hakkında bilgi almak için aşağıdaki linke tıkla ve mesaj gönder

    BU ESERİN KANVAS BASKI BOYUT VE FİYAT SEÇENEKLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN MESAJ GÖNDER


    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin