İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 1941 - 1945 » Tutku Filmi (Ossessione) | Sinema Tarihinden

Tutku Filmi (Ossessione) | Sinema Tarihinden

    Tutku Filmi (Ossessione)

    Tutku Filmi kadrosu

    Senarist ve Yönetmen: Luchino Visconti

    Oyuncular: Gino (Massimo Girotti), Guiseppe Bragano (Juan De Londo), İspanyol (Elio Marcuzzo)

    Yapım yılı: 1943

    Ülke: İtalya

    Filmin konusu ve yorum

    Film savaş sonrası işsizlik ve fakirlikle boğuşan İtalya’nın Milano kentinde başlıyor. Yeri yurdu olmayan Gino, yollarda giderken yol üstü bir restoranda mola verir. İşte bu restoranın paralı ve iri cüsseli sahibi ve onun kendinden hayli genç ve çekici karısıyla tanışan Gino’nun hayatı bambaşka bir yöne doğru çevrilir.

    İtalya’nın savaşın son yıllarını yaşayan günlerinde sıcak bir yaz günü karşılaşan üç kişinin sıradan hayatlarında yaşanacak büyük değişimin sebebi bu yeni adamla kadın arasında başlayan gizli ilişkidir. Hayatı boyunca fakirlikle boğuşmuş ve sırf rahat, garantili ve güvenli bir yaşamın çekiciliğiyle sevmediği kendinden yaşça büyük bir adamın karısı olan bu kadın aniden karşına çıkan bu genç ama fakir ve serbest yollarda yaşayan adamla karşılaşınca duyguları, hırsları ve mantığı arasında gelgitler yaşar.

    Genç adamın durumu da pek farklı değildir aslında. Yaşamını yollarda ve çoğunlukla parasız geçiren, yol üstü bir lokantada verdiği molada bu kadınla karşılaşıp ona bağlanır. Ancak yine de yollara çıkmak ve yanına sevdiği kadını da almaktır niyeti. İşte film bu noktada düğümlenir ve aynı anda çözülmeye giden olayların da başlangıcına gelinir.

    Büyük bir savaşın enkazından yeni yeni kurtulmaya başlayan ülkenin geçtiği zor sınavın koşullarında kendi hayatlarına dair başka zorlu sınava girmiş bir kadın ve iki erkek.

    Tutku Filmi Ossessione
    filmden bir kare

    Kırılma Noktası

    Önemli kırılma noktaları arasında, genç adamın bir yere bağlanmadan yani yeri yurdu olmadan yollarda yaşayan ve özgürlüğünü bu yolla gerçekleştiren biri olmasıdır. Ancak onun aniden tanışıp aşık olduğu ve bağlandığı bu kadın, yollara da düşse özgürlüğünü sağlayamaz hale getirir onu. Sonrasında vicdanını, değerlerini de yine kendini teslim edişine ve saplantılı şekilde hissettiği bu bağa borçlu kalır.

    Toplumsal açıdan Avrupa’nın savaş sonrası, yeniden doğum sancıları çektiği döneme ait olan bu film, aşk, cinsellik ve yasak ilişki gibi hassas ve kişisel konular üzerinden kurulmuş olsa da yaşanan olayların dayandığı hayat kaygısı, parasızlık ve kendini güvende, evinde hissetmek için her şeyin göze alınıp alınamayacağı sorusunun altını çiziyor.

    Serda Semerci

    Tutku Filmi fragmanı izlemek için


    https://www.youtube.com/watch?v=-7e99sIjdFk


     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin