İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 1956 - 1960 » Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)

Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)

    Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)
    film afişi

    Serseri Aşıklar Filmin Konusu

    Film, Michel Poiccard’ın (Jean-Paul Belmando) Marsilya’da bir otomobil çalması ve yolda bir polisi öldürüşü ile başlar. Michel Paris’e gelir ve orada daha önce bir kaç gece birlikte olduğu genç Amerikalı Patricia’yı (Jean Seberg) bulur. Patricia Champs Elysées’de New York Herald Tribune gazetesi için stajyerlik yapmaktadır

    Michel polis tarafından aranırken Roma’ya gidecek parayı almaya elde etmeye çalışmaktadır. Bu arada Patricia’yı da yanında götürmek ister. Patricia Michel’in cazibesine karşı koymakta güçlük çeker, duygularından emin olamaz. Birlikte kaçak hayatına başlarlar ama kız onu polise ihbar eder ve Michel Montparnasse’da bir sokakta vurulur.

    Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)
    filmden bir kare
    Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)
    filmden bir kare

    Film Hakkında

    Serseri Aşıklar sinemada bir devrim niteliği taşıyan önemli filmlerden biridir. Diğer kültler gibi sinemaya çok temel şeyler sokmamasına rağmen artık “belli başlı kurallar” diye nitelendirilen şeylere bağlı kalmadan da güzel şeyler yapılabileceğini ve aslında sinema adlı daha bebekliğini yaşayan bir sanatta öyle pek de sıkı kurallar olmadığını vurgulayan bir yapıttır. Tabii ki Avrupa sinemasının üstünlüğü tekrar ele aldığı 20 yıllık dönemi başlatan filmdir.

    Fransız Yeni dalgası bu dönemde François Truffaut’un 400 Darbesi ile sinemada kendini göstermişti. Yani çekilen filmin yeni bir dille bir şeyler anlatmak istediği aşikardı. Ama onun yaptığından daha belirgin olanını belki de Godard bu filmde ortaya koydu. Truffaut’nun bu filmin senaryosunu Godard’a bir gazete ilanında görüp verdiği, oluşan projenin de 1 ayda 90.000 dolar bütçeye çekildiği bilinmekte. Dünya görüşleri de birbirine yakın olan iki arkadaşın sineması belki bu vesile ile bugünki sinemanın da temelini oluşturdu. Bugün iki filmde yeni dalga akımıyla yan yana anılır.

    Filmdeki bir başka önemli ikili ise Jean Seberg ve Jean Paul Belmondo’dur. Film, ikisini de aynı anda zirveye taşımıştı. 20’li yaşlardaki iki genç oyuncunun performansları dönemin gazetelerin de tesiriyle efsanevi bir şöhret kazandırdı.

    Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle)
    Jean Seberg

    Serseri Aşıklar (A Bout de Souffle) filmin kadrosu

    Yönetmen: Jean-Luc Godard

    Yapımcı: Georges de Beauregard

    Senarist: Jean-Luc Godard, François Truffaut

    Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger

    Müzik: Martial Solal

    Görüntü yönetmeni: Raoul Coutard

    Yapım yılı 1960, Fransa

    Fragman (İngilizce altyazılı)



     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin