İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 1996 - 2000 » Kirazın Tadı Filmi Ta’m e Guilass

Kirazın Tadı Filmi Ta’m e Guilass

    Kirazın Tadı Filmi

    Kirazın Tadı Filmi Ta’m e Guilass Filmin Konusu

    İran sinemasının önemli yönetmenlerinden Abbas Kiarostami’nin kült sayılabilecek filmlerinden biri Kirazın Tadı. Film, Bay Badii’nin öldükten sonra kendisini gömecek birini arama yolculuğunu anlatıyor. Filmde gerçekten de bir yolculuk duygusu hakim. Nerdeyse sahnelerin çoğu Badii’nin kullandığı arabada geçiyor.

    Filmde sosyal bir durumdan çok insanın varoluşu felsefi açıdan inceleniyor. Sahnelerin tamamı doğal mekanlarda geçiyor. Badii’nin dolaştığı Tahran sokaklarının bir şehirden çok şantiyeyi andırması ve çevrede ev ya da benzeri yapıların görünmemesi, yerine rüzgar ile dağılan çorak topraklarla çevrelenmiş ıssız yolların arka plan olarak kullanılması varoluşçu düşünceyi destekler nitelikte. Bu çerçeveden bakınca filmde sembolizmin oldukça güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Yalınlık ön planda, çekimlerde gereksiz ayrıntılardan kaçınılmış, sahneleri süslemek ve kalabalıklaştırmak gibi detaylara hemen hiç gidilmemiş. Yönetmen neyi göstermek istiyorsa kamera sadece ona odaklanmış. Tabii burada Badii’yi canlandıran başrol oyuncusun da etkili olduğunu belirtmeliyiz. İfadesi neredeyse mimiksiz kalıyor film boyunca, sabit ifadesi sayesinde temsil ettiği intihar duygusunun fiziksel sembolü olmaktan çıkıyor ve izleyici ile aktarılmak istenen duyguyu baş başa bırakıyor.

    Filmin diğer öne çıkan yönlerinden biri de diyalogları. Badii’nin arayış sürecinde karşılaştığı kişileri tanımak için sorduğu sorular ve ikna söylemleri üzerinden yürüyen diyaloglar kişilerin değişmesi ile tırmanarak en üst seviyeye ulaşıyor. Nihayetinde, ihtiyar bir Türk kendisini gömmeyi kabul ediyor ve Badii’ye belki de farkında olmadan aradığı kirazın tadını sunuyor. Film boyunca duygu durumu sabit olan Badii, arayışını aslında kendisine sunulan bilgi ile sonuçlandırıyor böylece.

    İntihar gibi zorlu bir konuyu bu kadar sade ve klişe dışı anlatmak kolay olmasa gerek. Fakat Abbas Kiarostami bunu fazlasıyla başarıyor ve ortaya intihar etmek isteyen, fakat öldükten sonra üstünün açık kalmasından endişelenen bir adamın hikayesi çıkıyor.


    Kirazın Tadı Filmi
    film afişi

    Film Bilgileri

    Yönetmen: Abbas Kiarostami

    Senaryo: Abbas Kiarostami

    Oyuncular: Homayoun Ershadi, Abdolrahman Bagheri, Afshin Khorshid Bakhtiari…

    Yapım Yılı: 1997

    Tür: Dram

    Ülke: İran, Fransa

    IMDB Puanı: 7,5


    Kirazın Tadı FRAGMAN (ingilizce altyazılı)



     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin