İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ RESSAMLAR LİSTESİ » Soyadı F » Gaspare Fossati » Gaspare Fossati Hayatı ve Eserleri

Gaspare Fossati Hayatı ve Eserleri

    Gaspare Fossati

    Gaspare Fossati (1809 – 1883)

    İsviçre asıllı İtalyan Ressam, Mimar Gaspare Fossati 1809’da Morcote’de doğdu. 1822 – 1827 yılları arasında Milano’da Brera Akademisi’nde mimarlık eğitimi aldı, daha sonra İtalya’da çeşitli arkeolojik kazılara katılarak kazı mimarlığı yaptı.

    1833 yılında gittiği Rusya’da St. Petersburg Güzel Sanatlar Akademisi’ne atandı. 1836 yılında Rus Çarı tarafından saray mimarı ünvanı verilen Fossati, 1837 yılında İstanbuldaki Rus Elçiliği binasını inşa etmekle görevlendirildi.

    Elçilik binasının Osmanlı ileri gelenleri tarafından çok beğenilmesi üzerine, İstanbul’da çok sayıda anıtsal proje siparişi aldı. Bunlar arasında Hollanda Elçiliği binası, Baltalimanı Sahil Sarayı, Sultanahmet’teki Darülfünûn binası ve Mekteb-i Sanayi, Telgrafhane-i Amire, Beyoğlu’nda Nahum Tiyatrosu, Beyazıt’ta Mustafa Reşid Paşa Türbesi sayılabilir.

    1847 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Ayasofya’nın tamiriyle görevlendirildi. İki yıl boyunca kendisi gibi mimar olan kardeşi Giuseppe ile birlikte Ayasofya’da onarımlar yaptı. Bu çalışmalar sırasında, Ayasofya’nın çok sayıda çizimi de hazırlandı ve bu çizimler Sultan Abdülmecidin desteği ile 1852 yılında Londra’da “Ayasofia Constantinople, As Recently Restored by Order of H.M. The Sultan Abdulmedjid” adıyla litografi albümü olarak basıldı.

    1858’de kardeşi ile birlikte ülkesine dönen sanatçı, 1862’de Milano’ya yerleşti ve Duomo Meydanı düzenlemesi, Galleria Vittorio Emanuelle II, Palazzo Marino gibi uygulamalarda jüri üyeliği yaptı.


    SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI


    Sanatçının alfabetik tablo indexi

    Ayasofya Cami, Yer: Özel Koleksiyon, Teknik: Karton üzeri litograf baskı.

    Istanbul Sokağı, Teknik: Karton üzeri gravür

    Yeni Cami, Teknik: Karton üzeri gravür

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin