İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ RESSAMLAR LİSTESİ » Soyadı N » Halid Naci » Halid Naci Hayatı ve Eserleri

Halid Naci Hayatı ve Eserleri

    Halid Naci (1875 – 1927)

    Türk Ressam Halid Naci 1875’de İstanbul’un Eyüp Sultan semtinde doğdu. Fabrikatör Osman Bey’in oğludur. Henüz ilk mektepte iken devamlı resim yapması ve resim sanatına olan yeteneği ailesinin dikkatini çekti. Bahriye Mektebinde tahsiline devam ederken yaptığı resimler öğretmenleri tarafından beğenilip takdir edildi ve daima teşvik gördü.

    Okul müdürü tarafından zamanın Bahriye Nazırı Hüseyin Hüsnü Paşa’nın portresini yapmaya teşvik edildi. Karakalem tekniği ile yapılıp Paşaya takdim edilen portreyi Hüseyin Hüsnü Paşa çok beğendi.

    Daha sonra Sultan Abdülhamid II’nin karakalem portresini yaptı ve Sultan’a takdim etti. Bunun üzerine Sultan Abdülhamit II tarafından özel bir irade çıkarılarak izinli askeri öğrenci statüsünde Sanay-i Nefise Mektebinde (Güzel Sanatlar Akademisi) resim tahsiline başladı. İnce ve zarif zekasını kuvvetli çizgisiyle birleştirip mizahi buluşlarıyla bu alandaki yeteneğini de ispatladı.

    Halit Naci halk mizahının önemli ustalarından biri idi. İlk karikatürü Karagöz’ün 83. sayısında yayınlamıştı. (1909) Uzun yıllar boyunca İstanbul’un hemen her skorunu onun fırçasından geçmişti. kadar ki Karagöz den başka Coşkun Kalender, Yeni Geveze, Arzuhal, Hayal-i Cedit, Falaka, Köylü, gibi mizah gazete ve dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Tasvirci karikatürün önemli ustalarından biriydi.

    Karikatürleri arka plandaki İstanbul görüntüleriyle bugün için belgesel değer taşırlar. Eserleri İstanbul Topkapı Sarayı Müzesinde İstanbul Şehir Müzesinde Özel müze ve karma kuruluşlarda yurt içi ve yurt dışında özel koleksiyonla bulunmaktadır. Yoğun çalışmaları arasında gitar çalarak yorgunluğunu giderirdi. Yine öyle bir dinlenme esnasında gitar çalarken geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında İstanbul’da vefat etti.


    SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI


    Sanatçının Eser Örnekleri

    Cami içinde

    Istanbul Akşamı, Orijinal Boyut: 90 x 116 cm

    Günbatımında Istanbul

    Çağlayan Kasrı, Orijinal Boyut: 54 x 72 cm

    Eski Istanbul Sokağı, Orijinal Boyut: 63 x 30 cm

    Mehtapta Istanbul

    Cami Girişi, Orijinal Boyut: 55 x 43 cm

    Yeşil Yamaçlardan Boğaziçi, Orijinal Boyut: 18 x 28 cm

    Etiketler:

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin