İçeriğe geç
ana sayfa » ÜNLÜ RESSAMLAR LİSTESİ » Soyadı V » Vermeer, Johannes » Johannes Vermeer hayatı ve eserleri (1632 – 1675)

Johannes Vermeer hayatı ve eserleri (1632 – 1675)

    Johannes VermeerJohannes Vermeer

    Hollandalı Barok Ressam Johannes Vermeer 1632’de Delft’de doğdu. Eğitimini Carel Fabritius ya da Leonaert Bramer’de aldığı düşünülmektedir. 1657’de yerel bir sanat koleksiyoncusu olan Pieter van Ruijven ile tanıştığı ve bu şahsın Vermeer’i desteklediği anlaşılmaktadır. 1662’de ise Vermeer Ressamlar Birliği kurulunun yöneticiliğine seçildi. 1663, 1670 ve 1671’de bu makama tekrar seçilmesi itibarının arttığının bir kanıtıdır.

    Yüzyıllar boyunca hor görülmüş ve hattâ bazan bütünüyle unutulmuş bazı sanatçılar araştırmalar sonunda aydınlığa çıkmışlardır. Johannes Vermeer ölümünün ardında iki yüzyıl boyunca unutulmuştur. Ancak, yüz yıl önce Thore Burger adında bir Fransız yazarı memleketinden ayrılıp Hollanda’ya yerleşmiş ve orada hiç tanınmamış bir ressamın bir şaheserini keşfetmişti. Bu tablo şu an Lahey Kraliyet Müzesinde bulunan “Delft’in Görünüşü” adlı bir manzaraydı. Thore Burger bu tablonun ressamının kişiliğini ortaya çıkarabilmek için yıllarca araştırmalar yaptı. 17 nci Yüzyılda yaşayan ve Vermeer, Ver Meer ya da Van der Meer adlarını taşıyan 4 ressam buldu. Uzun araştırmalardan sonra şimdi Louvre Müzesinde bulunan “Dantelacı Kadın” adlı şaheserin ressamının kim olduğunu ortaya çıkarmayı kısmen kısmen başardı.

    Vermeer 1653’de Catherina Bolenes adında bir kadınla evlendi. Sanatçı aynı yılın son aylarında Delft’dekî Saint-Luc loncasına katıldı. İşleri pek yolunda değildi çünkü altı florin tutan lonca payını ancak iki yılda ödeyebilmişti. Sanatçı ölüm yılı olan 1675 yılına kadar ömrü boyunca maddi sıkıntı içinde yaşadı. Vermeer pointillé olarak adlandırılan tekniği kullanıyordu ve resimlerini boyayı tuval üzerine gevşek ve tanecikli katmanlar hâlinde yayarak çiziyordu. Resimlerinde kusursuz yerleşimi yakalayabilmiş olmasına rağmen, tablolarında ön çalışmalara ait izler bulunmamaktadır. Bu da kusursuz bir kompozisyon yeteneğinin delili olarak algılanmaktadır.

    Ayrıca, Vermeer kadar lacivert taşı ya da doğal lacivert gibi pahalı boya maddeleri kullanmıştır.  Ayrıca amber ve toprak gibi maddelerle iç mekandaki ışıklandırma ve duvara birden çok renk yansıtma konusunda başarılı olmuştur. Vermeer’in bu çalışma metodunda Leonardo’dan esinlendiği düşünülmektedir. Maddi olarak çok sıkıntı çekmesine rağmen pahalı boyalar kullanmaktan vazgeçmemiştir.


    SANATÇININ ESERLERİNİ GÖREBİLECEĞİNİZ GALERİ SAYFASI


    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin