İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 1991 - 1995 » Esaretin Bedeli The Shawshank Redemption

Esaretin Bedeli The Shawshank Redemption

    Esaretin Bedeli The Shawshank Redemption
    film afisi

    Esaretin Bedeli The Shawshank Redemption Filmin Konusu

    Muhteşem bir kurtuluş, umut, sabır ve zeka öyküsü. 1947 yılında başarılı bir bankacı olan Andy Dufrense aynı başarıyı evliliğinde gösterememektedir ve eşi tarafından başka bir erkekle aldatılmaktadır. Bunu kabullenemeyen Andy, eşinin aşığıyla buluştuğu bir gece alkolün de verdiği cesaretle silahına mermileri doldurur ve öfkeyle aracından iner. Eşi ve aşığının bulunduğu eve gidip onları belki de öldürecekken vazgeçer ve geriye döner fakat bu dönüş Andy’i kurtaramaz. Aynı akşam eşi ve aşığı o gece yataklarında mermi yağmuruna tutulmuşlardır. Olay yeri incelemelerinde Andy’nin ayak izlerine rastlayan polis, onu yargının eline teslim eder.

    Andy yargılanması sonucunda suçsuzluğunu ispatlayamaz ve iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilir. Bir anda yaşamı altüst olur. Aldatılmıştır, eşi öldürülmüştür ve bu ölümde hiçbir suçu olmamasına rağmen artık hayatının geri kalanını hapiste geçirecektir. 1949 yılında hapishanede tanıştığı arkadaşları sayesinde bir çatı yapımı için çalışmakta olan Andy, muhafızların kaptanı Byron Hadley’e kulak misafiri olmuş ve bir mirasla ilgili vergilendirilmekten şikayetçi olduğunu öğrenmiştir, vergi dolayısıyla 10 bin dolarını kaybedecek olan Bryron’a Andy onun bütün parasını kurtarabileceğini söyler ve nasıl kurtacağını anlatır fakat Andy’in bir şartı vardır, Andy parasını kurtarmasına karşılık Bryron’dan bütün arkadaşlarına birer bira ister, Bryron bunu kabul eder ve çatıda çalışmakta olan bütün mahkumlara bira ısmarlarlar.

    Esaretin Bedeli The Shawshank Redemption
    filmden bir kare

    Kurtuluş

    Mahkumlar kısa bir sürede olsa Andy sayesinde özgür birer insan gibi hissederler. Bu olaydan sonra Müdür Samuel Norton, Andy ile görüşür ve onu ihtiyar Brooks Halten’a yardım etmesi için cezaevinin kütüphanesine gönderir. Andy’nin yeni görevi kütüphanede çalışma bahanesi ile para konusundaki işleri halletmek olur. Zaman geçtikçe müdür Andy’e bütün işlerini emanet eder. Andy’de haftalık mektuplar yazarak çürüyen kütüphaneyi iyileştirmek için devletten para istemeye başlar.

    1954’te Brooks şartlı tahliye edilir, ancak cezaevinde elli yıl geçirdiğinden dış dünyaya uyum sağlayamaz ve kendisini asarak intihar eder. Andy, Figaro’nun Düğünü’nün bir kaydını içeren bir kütüphane bağışı alır. Andy, bütün mahkumlara açık bir şekilde şarkının büyük bir bölümünü çalar ve bu da Andy’nin tek kişilik hücreye gönderilmesine yol açar. 1963 yılında Norton, kamusal işlerde hapishanede Andy’nin emeğini kullanmaya başlar, vasıflı iş gücünün maliyetini azaltarak rüşvet almaya başlar. Andy’de Randall Stephens takma adını kullanarak bütün parayı kendine aktarmaktadır.

    Shawsank Hapishanesi’nde dayak, işkence, tecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkumları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy’nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır: Red.


    Yönetmen: Frank Darabont

    Yapımcı: Niki Marvin

    Senarist Roman: Stephen King

    Uyarlama: Frank Darabont

    Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, William Sadler, Gil Bellows, James Whitmore

    Müzik: Thomas Newman

    Yapım Yılı: 1994

    Süre 162 dk.

    Ülke ABD

    IMDB Puanı: 9,3


    Esaretin Bedeli fragman (türkçe altyazı)


    https://www.youtube.com/watch?v=HiJuUg0wb68


     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin