İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 1996 - 2000 » Yetenekli Bay Ripley Filmi The Talented Mr Ripley

Yetenekli Bay Ripley Filmi The Talented Mr Ripley

    Yetenekli Bay Ripley Filmi The Talented Mr Ripley

    Yetenekli Bay Ripley The Talented Mr Ripley Filmin Konusu

    Plansız programsız, durup dururken adam öldürür bu becerikli Tom Ripley, her seferinde de şansıyla paçayı sıyırır. yetenekli değil, şanslıdır. öldürürken her nedense oralardan kimse geçmez, kimseler başına üşüşmez, delillerden katile ulaşılmaz

    Filmin alt metni incelendiğinde Tom Ripley’in dramının aslında Woody Allen’in chamaleon’unda ve pek çok başka film ve romanda yinelendiği gözlenmektedir (kimlikler ve değişimleriyle ilgili en son ve görsel olarak en iyi örnek olarak matrix geliyor). Yani, çağımızın sıradan adamı kendini gerçek ama sıradan biri olarak hissetmektense, sahte ama gösterişli bir adam olarak hayal eder; bu şekilde değişmek ister. Bu amaç için kimileri roman ya da şiir okurken, kimileri de cinayet bile işleyebilir. Bu cinayetler Ripley’in ki gibi bireysel olabildiği gibi, nazilerin küçük adamlarının ki gibi kitlesel de olabilir. Bir anlamda başkalarının ölümünün bu insanlar için yeniden doğuş anlamına geldiğini, kendilerini ancak bu şekilde olmak istedikleri gibi yapılandırdıklarını söyleyebiliriz.

    Film genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Rotten Tomatoes’de, filmin ortalama eleştirisi 7.33 / 10 olan 132 eleştirmen tarafından yapılan değerlendirmelere dayanarak % 83 onay derecesine sahip. Matt Damon’ın rahatsız edici performansıyla Anthony Minghella’nın parlak yönüne karanlık bir şekilde çarpıtılmış bir karşıtlık sunarken, The Talented Mr. Ripley, kalıcı bir gerilim filmi olarak değerlendirilmiştir. Metacritic’te, filmin ağırlıklı ortalama puanı 76/100 35 eleştirmen tarafından yapılan eleştirilere dayanarak “genellikle olumlu” değerlendirmeler yapılmıştır.


    Yönetmen: Anthony Minghella

    Oyuncular: : Matt Damon , Jude Law , Cate Blanchett , Gwyneth Paltrow , Philip Seymour Hoffman

    Müzik: Gabriel Yared

    Yapım Yılı: 1999

    Ülke: ABD


    Yetenekli Bay Ripley fragman



     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin