İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 2006 - 2010 » 2012 Kıyamet Filmi

2012 Kıyamet Filmi

    2012 Kıyamet Filmi

    2012 Kıyamet Filmi konusu ve yorum

    Biz ergenlik çağındaydık ve J.C. Van Damme’i pek bir severdik. O zamanlar, onun ilk dönem bol dövüşlü filmlerinden sonra, teknolojik oyuncaklı macera filmi Universal Soldier’ı izlediğimizde çok beğenmiştik doğrusu. Daha sonralarına denk gelir, o filmin yönetmeninin Roland Emmerich oluşunu belleyişimiz.

    Independence Day filminde, bugüne kadar yani o güne kadar- yapılmış uzay gemilerinin en kocamanından ve Will Smith sempatisinden faydalanmıştı. Yarından Sonra’da bu sefer küresel ısınma konusunu, küresel bir soğuma şeklinde izledik. Ardından sıra 2012’ye geldi.

    Efendim nedir mesele? Maya kehanetine göre, bizim takvimimizde 2012 yılı felaketlerle geçecekmiş, tahmin bu. Gezegenler bir hizaya gelecek ve oluşan garip çekim kuvveti dünyanın altını üstüne getirecek. Bay Emmerich için bundan âlâ konu olmazdı herhalde!

    Yarından Sonra’daki gibi, birtakım sıcaklık farklılıklarından nem kapan bilim adamının, politikacıyı silkelemesiyle süreç başlıyor. 2012 yılına kadar da durum kötüleşiyor ve hiç görülmemiş felaketler oluyor. Felaketlerin başlangıcına kadar geçen bölüm, bir NatGeo belgeseline benziyor; hem çekimde kullanılan kamerayla hem de oyunculuk ve kurgusuyla. Bu bölümlerde biraz sıkılabilir insan. Ama açık büfe felaket saati gelince can sıkıntınız geçer. Alırsınız patlamış mısırınızı, sonumuzun nasıl görüneceğini çağımız insanına has bir şuursuzlukla izlersiniz, olur biter.

    2012 Kıyamet Filmi
    Filmden Bir Sahne

    Beklentileriniz içinde, bu filme dair bir felsefi boyut, bir anlatım derinliği gibi şeyler varsa, başka bir filme gidin, içiniz rahat olsun ve “bir şey kaçırdım mı acaba?” diye hayıflanmayın.

    Teknoloji şimdi o kadar olmaz şeyleri mümkün ediyor ki, herşeyi canlandırmak olası! Akla hayale gelmedik pozisyon ve biçimlerde yıkımlar, depremler, yolların kağıt gibi yırtılması, lav fışkırmaları falan derken, sizi bu dünyanın dolayısıyla filmde temsil edilen de aynı dünya- bir ferdi olarak, bu sonu hangi ruh haliyle karşılayacağınıza kafa yoramıyorsunuz. Elimizde patlamış mısırla felsefe olmuyordu ama ne yaparsınız!

    Hollywood’a has, ülkesi ve halkı zor durumda kalmış Amerikan başkanlarının vicdan muhasebesi yapmaları, ailenin kıymetinin sürekli ön planda tutulması ?üzgünüz Gordon-, para/insanlık çekişmesi gibi biçim olarak kabak tadı vermiş klişeleriyle zor bir filmsi olmuş 2012.

    Eğer, çok fazla düşünmek niyetinde değilim, koltuğa oturur keyfime bakarım diyenlerdenseniz 2012 tam size göre. Son derece hareketli bir 158 dakikanız olacak. Ama biraz ortalık karıştırmak ve gıcıklık yapmak niyetindeyseniz, Zeki Demirkubuz’un Kıskanmak’ına gidin mesela! Felaketse, kıskanmak da felaket değil mi?

    Serdar Gençer


    Filmin Künyesi ve Bilgiler

    Yönetmen: Roland Emmerich

    Yapımcı: Roland Emmerich, Mark Gordon, Harald Kloser, Larry Franco, Ute Emmerich

    Senarist: Harald Kloser, Roland Emmerich

    Oyuncular: John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Thandie Newton, Oliver Platt, Zlatko Burić

    Müzik: Harald Kloser, Thomas Wander

    Görüntü yönetmeni: Dean Semler

    Kurgu: David Brenner, Peter S. Elliott

    Çıkış tarihi: 13 Kasım 2009

    Süre: 158 dk.

    Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

    Dil: İngilizce

    Bütçe: $200 milyon

    Hasılat: $759.301 milyon


    2012 Kıyamet Filmi fragman


     

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin