İçeriğe geç
ana sayfa » SİNEMA DÜNYASI » Sinema Tarihinden » 2006 - 2010 » Franklyn filmi konusu ve yorum

Franklyn filmi konusu ve yorum

    Franklyn filmi

    Franklyn filmi Konusu ve yorum

    Bu filmin birçok kişi tarafından kaçırılmış olma ihtimalini düşünerek bu filmi tanıtmak istedim. Gösterim zamanının yaza denk gelmesi ve sanıyorum seyircinin genel olarak aksiyon ağırlıklı ve büyük prodüksiyonlu filmlere olan ilgisi nedeniyle psikolojik gerilim ve fantastik türünde. Hem kurgusu hem de çekim teknikleri açısından iyi olan bu tarz filmler kısa sürede gösterimde kalıp gözden kaçabiliyor.

    Franklyn, İngiliz yapımı bir film, yönetmenliğini Gerald McCrow yapmış başrollerde de Ryan Phillippe, Eva Green, Sam Riley yer almakta.

    Filmin başlangıcında birbirinden bağımsız 3 ayrı kişinin yaşamlarına göz atıyoruz. İlk olarak Milo ile tanışıyoruz. Evlilik arifesinde nişanlısı tarafından terk edilmiş, bu yüzden içine kapanmış ve kendi tarzında bir çıkış yolu aramakta.

    Emilia ise sürekli intihar girişiminde bulunan üniversiteli bir genç kız. Bir psikoloğun ofisinde annesine olan öfkesine tanık oluyoruz.

    Son olarak telefonla aldığı haber üzerine oğlunu aramaya çıkan dindar bir baba var.

    Zannetmeyin ki film sadece bu 3 hayatı konu alıyor. Bütün zamanlardan ve kentlerden bağımsız “Meanwhile City – Eş Kent” diye adlandırılan bir şehirde intikam arzusuyla dolu Jonathan Preest’in hayatı yukarıda anlatılan tüm hayatları birleştirerek bir bütünü oluşturacak öneme sahip.

    Meanwhile City füturistik yapıda bir şehir. Sokaklar maskeli balo tarzında giyinmiş insanlarla dolu, her tarafta dini semboller ve bunlara tapan insanlar var. Şehir bir keşmekeş içerisinde. Dini inançlar ve tarikatlar yoluyla insanların daha kolay yönetildiği bilinciyle dine teşvik ve gruplaşmaya yöneltici bir düzen mevcut.

    Bu düzen içinde dinlere ve tanrıya inanmayan Jonathan Preest, küçük bir kızı alıkoymuş olan “Individual” adlı düşmanını bulup öldürmenin peşinde.

    Meanwhile City alegorisiyle dinlerin toplumdaki yeri ve tanrının varlığının sorgulaması yapılmakta. İyi insanların başlarına kötü olayların gelmesi tanrı tarafından engellenemiyorsa tanrının aciz olduğu, engellenebilmesine rağmen, bile bile müdahale etmiyorsa tanrının kötü olduğu önermesi yapılmaktadır. Dinlerin, toplumların disiplinize edilmesi için bir araç olduğu ve insanların inançlarının hangi uçlara kadar gidebildiği ise bir başka sorgulanan nokta oluyor.

    Bunun yanında karşıt bir karakter olarak dini inançları kuvvetli ve her ne olursa olsun tanrıya inancı sonsuz bir adam bu görüşe karşı filmde mücadelesini vermektedir.

    Öte yandan diğer üç kişinin hayat kesitlerinde ise ebeveynlerin çocuk psikolojisindeki önemi anlatılmakta ve ruhen yaralanmış çocukların ne gibi çıkış yollarına yöneldiklerini gözler önüne sermekte.

    Filmi seyrederken parçalar halinde sunulan bilgileri birleştirip onlara bir anlam katmaya ve resmin bütününü görmeye çalışıyoruz. İlk başlarda anlamsız gelen olaylar, bir müddet sonra bir ilişki yumağı haline geliyor ve çözüm noktasında büyük bir sürprizle bizi şaşırtıyor.

    Kurgusu ve sahneler arası geçişleri çok başarılı olmakla beraber özellikle Meanwhile City’de biten bir sahnenin devam niteliğinde olacak şekilde hikayenin bir bakış veya bir söz ile günümüz kahramanlarına bağlanışı seyirciye kopukluk duygusu yaratmadan filmi izleme zevki veriyor.

    Özellikle Joby Talbot tarafından yapılmış olan ve Meanwhile City ortamında çalan müzikler bir harika.

    Tabi ki hiç birşey mükemmel değildir. Film konu olarak bu kadar zengin malzemeye sahipken karakterler hakkında ve geçmişlerine dair daha derin bilgilerin verilebileceğini düşünüyorum. Ama asıl olarak, filmin finali, senaristin acelesi varmış da biran önce filmi sona bağlıyım gibi bir düşünceyle yaklaştığı hissini verdi bana. Giriş ve gelişmesinin bu kadar başarılı olduğu bir filmin finalinin, sebep sonuç ilişkilerini büyük bir hızla aktarması beklentileri yeteri kadar karşılamadığını düşünüyorum. Yine de birçok açıdan seyredilmeye değer olduğunu düşündüğüm bu filmi izlemeyenlere tavsiye ederim.

    Sinem Ergun


    Filmin Künyesi ve Bilgiler

    Yönetmen: Gerald McMorrow

    Film müziğinin bestecisi: Joby Talbot

    Bütçe: 6 milyon GBP

    Oyuncu direktörü: Nina Gold

    Oyuncular: Eva Green, Ryan Phillippe, Sam Riley, Bernard Hill,

    Tür: Fantastik, Bilimkurgu, Gerilim, Dram

    Ülke: Fransa, İngiltere


    Filmin Fragmanı


    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin