İçeriğe geç
ana sayfa » RESİM DÜNYASI » Yağlı boya tablomu satmak istiyorum

Yağlı boya tablomu satmak istiyorum

    Yağlı boya tablomu satmak istiyorum ne yapmam gerekir ?

    Bu soruyu sorduğunuza göre ya bir ressamsınız ya da elinizde edinmiş olduğunuz eserler var. Her biri farklı yöntemlerin geçerli olduğu süreçlerdir.

    Ancak, her ikisi de sabırlı ve titiz bir çalışmayı gerektirmektedir. Kolay yollardan satış yapılabileceğini öne süren alternatiflerden uzak durmanız birinci ve en önemli tavsiyemizdir. Çünkü resim piyasası çok özel koşulların hakim olduğu bir alandır.

    Ressamım

    Öncelikle ressamlara yönelik olanı cevaplamaya çalışalım. Genelde bu soruyu resim piyasasına yeni girmeye hazırlanan sanatçılar sormaktadır. Piyasada yer edinmiş, isim ve marka sahibi ressamlar zaten gerekli satış kanallarını oluşturmuşlardır.

    Yarı amatör ya da resim kurslarından yetişen ve bu alana emek harcayanlar için birinci yöntem öncelikle yakın çevreleridir. Çalışmalarınızın ustalık değerinin karşılığını almak istiyorsanız yakın çevrenizi haberdar edip makul fiyatlarla satış imkanlarını araştırmalısınız.

    Bu süreçte belirli bir potansiyeli yakaladı iseniz kurum ve kuruluşların (Belediyeler, Devlet Galerileri) sanat galerilerinde sergi açmak için girişimde bulunmalısınız.

    Sergi yaparken yine yakın çevrenizi ve çalıştığınız konu ile ilgili kişi, sivil toplum kuruluşları ve kurumları davet etmeyi unutmayın. Bu aşamalarda dikkat edeceğiniz önemli ilkelerden biri çalışmalarınızı toplu olarak satmamaya dikkat edin, makul fiyatlarla satın ama tek tek satın.

    Galeri süreci

    Bu süreçleri gerçekleştirip bir ivme yakaladı iseniz, artık profesyonel galeri ve/veya bağlantılı online satış kanallarına başvurabilirsiniz. Bu süreç zor işleyen, titiz kuralları ve zorlukları olan bir süreçtir. Ülkemizde resim piyasası gelişme göstermekle birlikte henüz potansiyeli düşük seviyededir. Dolayısı ile profesyonel kanalların seçicilikleri çok fazla olup mümkün olduğu kadar isim yapmış ressamların eserlerine odaklanılmıştır.

    Üst segment diyebileceğimiz yüksek fiyatlı eserlerin alanına girmenin çok zorlu olacağı ve çok farklı parametrelerin geçerli olduğunu bilmeniz gerekir ( Özgünlük, teknik farklılık, sosyal statü, eğitim süreçleriniz vs. gibi).

    Çalışmalarınıza güveniyor ve bu sürecin zorluklarını göze alıyorsanız hazırlıklarınıza devam edin.  Profesyonel süreçlerde kendinizi tanıtmanın birinci koşulu yazışmadan ziyade kişisel tanışıklıklarınızın devreye sokulmasını sağlayın. Gönderdiğiniz mail ya da telefonla arayıp kendinizi tanıtma çabalarınızın çoğunlukla sonuç vermeyeceğini bilmeniz gerekir. Referans isim ya da isimler bulup sizi tavsiye etmelerini sağlamalısınız.

    Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta şudur; iddialı iseniz ve en üst segmenti hedefliyor iseniz, bu süreçte gelişigüzel yerlerde sergi açmaktan ve eserlerinizi sergilemekten kaçının, bu durum referans zincirinizi zayıflatacaktır. Ancak, böyle bir iddianız yok ise orta segment galeriler sizin için yeterli olacaktır. Tabi burada galeriden kastımız sergi açma mekanı değil, sizi bir sanatçı olarak yönlendirme ve sahiplenme mekanizmalarından bahsediyoruz.

    Bu arada, elbette sosyal medyadaki aktivitelerinizi sürdürmeyi ihmal etmeyin ve kendinize ait bir web sitesi açmayı unutmayın. Bir galeri ile anlaşma yaptı iseniz onların size önerdiği online galerilerde yer almaya çalışın.

    Unutmayın, bu süreçler bir uzmanlık işidir ve profesyonel galeriler bunun için vardır.

    Elimdeki tabloyu değerlendirmek istiyorum

    Profesyonel bir koleksiyoner iseniz siz zaten ne şekilde hareket edeceğinizi biliyorsunuz demektir. Bu satırlar koleksiyoner hüviyeti taşımayan ve elinde zamanında alınmış veya aileden yadigar kalan tabloları olan sanatseverler için. Öncelikle yapmanız gereken şey elinizdeki tablonun orijinal olup olmadığını ve hangi sanatçıya ait olduğunu tesbit ettirmektir. Bu konuda size en fazla yardımcı olacak kuruluşlar müzayede firmalarıdır. İnternet ortamında araştırma yaptığınızda sınırlı sayıda ciddi ve çaplı müzayede firması olduğunu göreceksiniz. Bunlarla iletişim kurarak elinizdeki eserle ilgili bilgilere (bazen ücretli, bazen ücretsiz) ulaşabilirsiniz.

    Eğer elinizdeki tablo çok önemli ve litaratürde ismi olan ünlü bir ressama ait olduğu belirlenirse bulunduğunuz ildeki en yakın müzeden eserinizi kayıt ettirip koleksiyonerlik belgesi almanız gerekecektir. Daha sonra satmayı düşünüyor iseniz yine en doğru yol müzayede firmalarıdır. Elinizdeki eseri birinci dereceden tanımadığınız kişilerin eline teslim edip satmaya çalışmayın.

    İstanbul Sanat Evi

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin