İçeriğe geç
ana sayfa » TÜRK RESSAMLAR » Nedim Günsur Hayatı ve Eserleri

Nedim Günsur Hayatı ve Eserleri

    Nedim Günsur

    Nedim Günsur (1924 – 1994)

    Türk ressamı Nedim Günsur 1924’te Ayvalık’da doğdu. İlk resim bilgilerini amatör bir ressam olan babasından aldı. Orta okulda düzenlenen bir resim yarışmasında kazandığı ödül nedeniyle, Akademi’yi tanıtıcı bir broşürden, ressam olmaya karar veren Nedim Günsür, lise öğrenimini yarıda bırakarak 1942’de Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi.

    Burada Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde öğrenim gördü ve çalışmalarını özellikle desen üstünde yoğunlaştırdı. Aynı atölyenin genç üyeleriyle birlikte “Onlar Grubu’nun kurulmasına katkıda bulundu.

    1948’de Yüksek Resim Bölümü’nü birincilikle bitirince, Fransız hükümetinin verdiği bir bursla sanat eğitimini geliştirmek üzere Paris’e gitti. Orada geçirdiği dört yıl içinde Fernand Leger ve Andre Lhote atölyelerine izleyici olarak katıldı. Büyük müzelerde yer alan yapıtları yakından inceledi, bir süre, kopyalar yaptı, kendi tarzında siyah-beyaz krokiler oluşturdu (Nedim Günsür’ün bu dönemi, Batı’nın büyük geleneği karşısında hangi seçeneklerden hareket edilmesi gerektiği sorununun, inceden inceye hesaplandığı araştırma yıllarıdır).

    Daha yurda dönmeden, 1951’de Paris’ten gönderdiği resimlerle, İstanbul Maya Galerisi’nde ilk kişisel sergisi düzenlendi. 1952’de yurda dönünce Izmit’te askerlik hizmetini tamamladı ve iki yıl sonra da Zonguldak’a resim öğretmeni olarak atandı.

    Kömür işçilerini konu alan bu dönem resimleriyle ikinci kişisel sergisini, 1957’de Istanbul’da Türk-Alman Kültür Merkezi’nde açtı. Resim öğret-menliği görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşti. 1960’ta yeni bir sergi düzenledi, 1961’deyse yeniden öğretmenliğe döndü. Daha sonra gurbetçileri ve inşaat işçilerini konu aldığı resimlerini sergiledi.

    Beş tablosuyla katıldığı 1963’teki 24. Devlet Sergisi’nde birincilik ödülünü kazandı. Aynı yıl İstanbul Manifaturacılar Çarşısı için bir mozaik pano yaptı. 1972’de yılın sanatçısı seçildi. 1973’teki 50. Yıl Sergisi’nde Atatürk Ödülü’nü aldı.

    Yurt dışında gezdirilen Çağdaş Türk Sanatı sergilerine resimleriyle katıldı. İstanbul (1983 ve 1988) ve Ankara’da (1984) kişisel sergiler açtı ve karma sergilere katıldı. Resim öğretmenliği görevinden emekliye ayrılan Nedim Günsür’ün başlıca resimleri Ankara ve İstanbul Resim ve Heykel müzelerinde, bazı taşra galerilerinde, resmi ve özel koleksiyonlarda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda bulunmaktadır.

    Sanat Anlayışı

    Nedim Günsür, 1950 kuşağının yöresel nitelikli sanatçılarından ve çağdaş Türk resminin özgür yenilikçi temsilcilerinden biridir. İlk yıllardan başlayarak sanatın toplum yaşamının gerçekleri üstüne kurmaya özen göstermiş ve bu alanda arkadaşlarıyla birlikte öncülük görevi üstlenmiştir. Zonguldak maden ocaklarında çalışanları ve Ereğli liman işçilerini konu aldığı ilk dönem çalışmaları, aynı zamanda “On”lar Grubu’yla başlamış olan sanat etkinliğinin de bir uzantısıdır. Bu resimlerde siyah-beyaz karşıtlığı ve konuyu dramatik etkileriyle yansıtma çabası görülür.

    Zonguldak dönemi resimlerini, köyden kente göçen gurbetçiler dizisi izler. Figürlerin inceldiği, doğa dekorunun geniş yer tuttuğu ve inceltilmiş boya oyunlarının ağır bastığı bu resimlerde, yöre insanının fiziksel özelliği, Günsür resminin tipolojisini de oluşturur. Ancak yaşamın tek bir yönünü değil, bütün yönlerini sanatına konu yapma eğilimi, sanatçıyı aynı dönemde ve onu izleyen yıllarda başka konulara da yöneltmiştir: Dönme dolapların ve uçurtmaların yer aldığı bayram ve eğlence yerleri, palyaçolar ve cambazlar, balıkçı köyleri, dalyanlar, deniz kıyılarında uzanan çarşı görüntüleri, bu tür resimler arasındadır.

    Sanatçının eserlerinden örnekler

    Almanya Yolculuğu
    Almanya Yolculuğu
    Göç
    Göç
    Güreşen Çalılar
    Güreşen Çalılar, 1950
    Uçurtmalar
    Uçurtmalar

    Kaynakça

    Gelişim Hachette

    Akbank Resim Koleksiyonu

    CANVASTAR®

    Türkiye'nin En Zengin ve Kaliteli Kanvas Tablo Koleksiyonu

    Siteye Gidin